Babalap
Babalap
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szavazás
Hogy tetszik az oldal?

Király
Elmegy
Láttam már jobbat is
Nem tetszik
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hawai rózsa gondozása

Hawai rózsa

A HAWAI RÓZSA ÉS MÁS VIRÁGOK gondozása,

                               saját módszerem szerint

   TARTALOM : Hawai rózsa                         

                          Amarillis hajtatása

                          Páfrányok

                          Szobarózsa

                          Ősszel lehullott levelek és fű felhasználás

                          

 

Sokan megkérdezték már tőlem, hogy ha kinyílik a Hawai rózsa virágja, miért esik le mindjárt. Valamikor én is így gondoltam, hogy ez egy ilyen virág. De azért belekezdtem egy kísérletbe, lesz, ami lesz alapon. Gondoltam a kísérlet érdekében feláldozom az egyik hawai rózsámat. Elsőnek megvontam tőle a csapvizet és más vízpótlás után kellett néznem. Ilyenkor lágyvizet kap. A legegyszerübb, ha felforraljuk a vizet és hagyjuk lehűlni, és ezzel öntözni. A földjét amennyire lehetett leszedtem róla és újat tettem a helyére. Ha minél nagyobb cserépbe ülteted annál több gyökeret hoz és annál kevesebb lombot. Ha túl nagynak találod a szárakat, akkor szeptemberben, lehetőleg elvirágzás után, vagy tavasszal, márciusban, a hosszú virágszárak egyharmadát visszatörheted, lehetőleg ott ahol egy felfelé hajtó oldalhajtás indult meg. Ha ilyen nincs, akkor a szár felét is visszatőrheted. Sokkal jobb törni, mert nem roncsolódik annyira a virág szára. Ha vágod, akkor a szárat összenyomod,akár milyen éles az ollód, az bizony reccsen és valósággal összetörve válik le. Ilyenkor előbb a roncsolodott részt gyógyítja meg és csak azután indúl meg az oldalhajtás, ha töröd akkor mindjárt az új hajtást indítja el. Ha tavasszal töröd le akkor beteheted vízbe gyökereztetni,de csak a fás rész gyökeresedik, de azt ajánlom, hogy a letört egyharmadrész szárnak, csak a fás részét szabad vízbe rakni,és a csúcshajtást újból letőrni.( Lehetőleg akkor törd le, amikor telihold van.) Ahhoz, hogy biztosan megeredjenek, a levelek kétharmad részét ollóval levágni. Erre azért van szükség, hogy a levelek minél kisebb felületen párologtassák el a nehezen felvett vizet. Tehát a levélnyél után egy csonka egyharmadnyi levélrész marad.  A cserépben maradt növény nem szereti ha kiszárad,  és ha kellő tápoldatot kap akkor elég gyorsan elbokrosodik. Szereti a fényt, és ha a lombját néha, lepermetezzük. Rettentően szereti ha időnként, havonta egyszer, megöntözzük a zsákos tehéntrágyás vizzel, két liter víz és díó nagyságú tehéntrágya.

 A győri vezetékesvíz, nagyon kemény. 

Hogyha  lágy vízzel öntözöm a hawai rózsát, valósággal úgy kell letörni a virágját, miután elfonnyad a száron, mind ezt tetézem azzal, hogy havonta egyszer kávézacos öntözövizzel locsolom. Arra feltétlenül vigyázni kell, hogy lehetőleg zac ne kerüljön a földjére, mert penészesedik. Az arány egy liter vízhez ,egy kávéskanál zac, 20 percig áztatva aztán leszürve. Természetesen kap tápot is és a levelei a táptól haragos zöldre,a friss levelek üde zöldre váltanak át. Természetesen kap más tápot is, de csak lágy vízzel együtt. Ha nincs otthon lágy viz ,jó a csap víz is, de én jobban szeretem a felforralt vizet. . Ha szaporítani szeretném, vízbe rakva legyökerezik,de lehetőleg sötét üvegbe rakni. Hasonló társa a kínai mályvacserje, amely ugyan olyan mint a  piros,csak narancssárga, ez csak földben gyökeresedik le, de csak úgy, hogy le van takarva üveggel. Mi megpróbáltuk legyőkereztetni vízben és sikerült, ám sötét üveg kellett hozzá, vagyha nincs akkor alufoliával kell az üveget körbetekerni. Tehát ha  cserépbe rakom, teszek rá üveget és a földjét nedvesen tartom. A szár fás legyen, ugymond közép ág, amiről letőröm a csúcshajtást, megkurtitom a leveleit és így dugom a földbe. Ha túl hosszúra nő, akkor nyár után ( szeptemberben ) vagy tavaszzal, februárban végén  érdemes a szárak hosszának egyharmadát visszatőrni, lehetőleg a közben kihajtó oldalhajtások előtt egy centire. Nem kell félni tőle , de jobb törni, mert kevésbé zuzódik a szár, és hamarabb helyrejön. Azt még tudnotok kell, hogy a virág, nagyon szereti a marhatrágyás öntözést, melytől nagyon dús lesz és szép nagy virágokat hoz.  ( 5 liter vízhez egy evőkanálnyi szarvasmarha trágya.) 2010. 06 02.

 1. ) Kisérleti öntözés    :

Hosszú idő után rászántam magamat,hogy egy újabb öntözést próbáljak ki a Haway rózsán. Mivel több virágom  is van, gondoltam feláldozok egyet próba képpen. Felforraltam 5 liter vízet, majd a gáz elzárása után, raktam bele literenként egy teáskanálnyi kávézaccot.Mikor már majdnem kihűlt leszűrtem róla a zaccot és maradt egy enyhén sárgás víz. Nos én ezzel öntöztem meg a rózsát.Felválltva kapott egy enyhe  tápot, aztán meg zaccos vízet,és lám egy hónap után két hatalmas virággal ajándékozott meg, sőt tele van bimbókkal, ráadásul már le kellett volna esni a virágnak,  el is kezdte a fonnyadást, de még mindig fent van, és csodálatos kinyílt virágpompával ajándékozott meg.

Ezt az öntözést folytatni fogom .                                         2014. 05. 31.

   2.)További tapasztalat : a kiáztatott zaccos víz úgy látszik nagyon jó, mert a Haway rózsa virágja a száron fonnyad el, és csak akkor esik le, ha már teljesen összefonnyadt. Azt is elértem, hogy nem egy napig hanem egy hét lefolyása alatt, bontja és mutatja meg a virágját. Ha virágzásra akarom serkenteni, úgy öntözőm, hogy tavasszal kap zaccos vízet, gyenge tápos víz, sima víz. Nagyon vigyázok, hogy lehetőleg kávézac ne kerüljön a virág földjére, mert hamar penészedik. A virágnak  balkon, vagy virágzó tápot adjunk. Lehetőleg ne adjuk a flakon oldalán ajánlott mennyiségű tápot, hanem a felét, vagy a kétharmadát.Az erős táp meglöki a virágot, ám hamar bele is pusztulhat.

  3.)   Újabb tapasztalat :  Amiket leírtam eddig az jó, de további próbálkozásom mégjobb. Az öntöző vizébe 5 literenként, egy evőkanál cukrot tettem,és a tápot is. Egyrészt, hogy segítse  a jó virágzást, és,hogy tovább fentmaradjon a virág a száron. Sőt adok neki fejtrágyázást hetente egyszer, mégpedig csalánteából. Megfőzök egy pohár csalánteát, lehűtőm, adok hozzá, fél pohár vizet, vagyis ezzel higítom, majd lespriccelem vele a növényt.A levele teljesen bezőldül, haragos zőld lesz Évente egyszer rakok a földjébe gyufa szálat, mégpedig foszforos részével a földbe, A foszfor fertőtleníti a virág földjét, és elpusztít minden oda nem valót, és minden élősködőt.

 2014.06 01.

  

=================================================================================

      Az Amaryllisnek, augusztustól kezdve, mind kevesebb vizet adok. De szeptember közepétől pedig egyáltalán nem kap, de ott marad a helyén.Majd ahogy szárad le a levele, október közepétől leviszem a pince hüvösébe,/már akinek van/ egészen december első hetéig. "Mikulás" után hozom fel,leszedem a földje felső részét, aztán jó trágyás földet rakok rá, egyszer megöntözöm  vizzel és rakok rá egy fekete kúpra összehajtott papírt, addig amig ki nem hozza a bimbólyát, azaz kezdené felemelni a takaró papírt.Csak ezután kap újra vizet ha már elég magas a bimbó a száron. Ha elég tápot kap, kétszer is hoz virágszárat.Elvirágzás után, ki lehet rakni a kertbe és bőséges tehéntrágyát kell köréje rakni.Lehetőség szerint ne legyen sokáig szárazon, vagyis a tehéntrágyás földdel fel kell hizlalni, hogy a jövő évi virágokat ki tudja hozni.Lehet időnként frissiteni a tehéntrágyát úgy, hogy a régit lekotród és teszel helyette újat. Valamikor szeptemberben vagy októberben fel kell szedni, leszárítani a leveleit és elrakni hűvös helyre.Ha cserépben hagyom, akkor földdel együtt is le lehet rakni, de hajtatás előtt, vagy kicserélni a földjét, vagy csak a felső réteget, de nagyon jó földdel kellene pótolni.. Ne felejtsd el, hogy hízlalni kell a hagymát, hogy újra rendes virágot hozzon. Kipróbáltam úgy is,hogy csak a vízbe belerakott és jól kiáztatott tehétrágyás vizet öntök rá, ez is jó. A virágzás a hagymának elveszi az egyharmadát, tehát elvirágzás után csak akkor fog újra virágozni, ha visszanyeri ezt az energiát, vagy megnővekedik és a hagyma. telítődik energiával.

================================================

  A páfrányomat is lágy vizzel öntözöm,bár szoktam belelöttyinteni egy kis tejet. De legtöbbször a kiürült tejesdobozba öntöm a lágyvizet, meglötyekölöm a dobozt és ezt öntöm rá a páfrányra. Azóta szépen hajtja a leveleket és levélszine haragos zöld.  

A sárkányfa azaz a dracéna, nem akart rendesen fejlődni ezért mérgemben tejes vizet öntöttem alája és tetszett neki. Havonta egyszer kap belőle, de szereti az örökzöldek tápanyagát . Viszont sokkal jobb ha zacos vizet kap.

======================================================

A Tescóban nagyon megtettszett egy mélybordó szobarózsa, megvettem. Egy idő után elkezdte ledobálni a leveleit. Gondoltam egy merészet és kiültettem szeptemberben a kertbe. Megakartam védeni a természet vad erejétől, ezért tettem rá egy ötliteres üveget. Az üveg köré, lehullott leveleket  gerebjéztem,olyan magasra,hogy csak a leborított üveg tetején jutott be a fény. Az üveg körül a levelek tavaszra szépen összeestek, miután levettem róla, élt, sőt nagyon szépen virágzott egész nyáron. Aztán vettünk hozzá egy rózsaszint és egy sárgát. Ezeket is kiültettem, természetesen ezeket is üveg alá tettem, köréje is gerebjézett leveleket húztam. /Vigyázni kell, mert a dió levele nem alkalmas rá, ugyanis csersavat tartalmaz, ami gátolja a növekedést. / Ha viszont otthon tartod, ajánlatos néha lepermetezni és adni neki rózsa tápot vagy  ő is kaphat marhatrágyás vizet.

==============================================================

A lehullott lomb, nem engedi kiszáradni a körülőtte lévő földet és minél szélesebben hagyom körűlötte, annál jobban védi a téli fagytól is. Továbbá, folyamatos lebomlásával hőt fejleszt, ami melegítí a földet is és melegíti az üveget is. A  tetején bejutó napsugár hamarabb felmelegíti a belső hőmérsékletet, viszont a belső meleg elpárologtatja a főldből a nedvességet, ami nem tud eltávozni, tehát állandó párában van. A pára lecsapódik az üveg oldalán és visszafolyik a fölre, a körfolyamat újra indul. A növény leveléből nem tud elpárologni a víz, ezért győkerezésre serkenti a szárat. Ha egészséges szárat dugtunk le, akkor nagy az esély, hogy rövidesen olyan növényünk lesz, amire büszkék lehetünk.

Sokan kidobják a levágott füvet. Én nem, inkább behúzom valamelyik növény vagy fa alá. A földfelület takarásával nyáron, tovább tarja a nedvességet a növény alatt.

Jó ha tudjátok, hogy az ottmaradt levél, vagy fű, táplálékul szolgál a gilisztának és egyébb lombevő bogaraknak. A giliszta feljőn a főldből és lehúzza a levelet a föld alá. Amit nem enne meg az a föld alatt bomlik le. Mivel sok levelet húztam össze, visszajár arra a helyre. Miután feljön a következő levélért vagy fűszálért otthagyja az ürülékét. Miután evett a levélből a testén áthalad, megemészti és az eredmény a következő napon már látszik a föld tetején. Egy kis halmot hagyott hátra a giliszta. Nos ez a kis halom rettentő jó "gilisztaföld". Ez a kis halom, hétszer annyi nitrogént, háromszor annyi káliumot, kétszer annyi foszfort és meszet, hatszor annyia magnéziumot tartalmaz, mint a legkiválóbb kerti föld. Ráadásul növekedésserkentő anyagokat is rakott bele a giliszta bélcsatonája. A gilisztaföld hatékonyságát,

mesterséges úton előállítani még nem tudták. Nos, ezeket az oldott állapotban lévő tápanyagokat a nővények könnyen fel tudják szívni a gyökérszőrök segítségével. Ha van időm, akkor lapátra szoktam húzni ezeket a kis földeket és valamelyik sinylődő növény alá szoktam beszórni.

     Nagy kihívás nálam a nehezen szaporítható növényeket megújulásra késztetni, vagyis  szaporítani. Amit más már nem tud szaporítani, vagy legalább is nehezen azzal szeretek  próbálkozni,

A nehezen szaporítható növényeket, úgy szoktam gyökereztetésre kényszeríteni,hogy nem vágom a növényt, hanem a fő ágnak az oldalhajtását lehasítom. Így marad rajta az eredeti ágból, úgymond kallusz ./ Vágni azért nem jó, mert törik, roncsölödik tőle az ág, és a roncsolodott ág szinte életképtelen./Egy átlátszó flakon felső részét keresztbe vágom,úgy vágom el, hogy maradjon egy kis rész ami még tartja. Kevés vizet öntök bele és ebbe teszem a nővényt.Visszahajtom a felső részt és mindaddig benne marad, amig gyökeret nem ereszt. Nem baj ha a tetejéről levesszük a csavaros kupakot, legalább egy kicsit szellőzik.

Ha vágott nővényt teszek a vízbe, akkor a növény először kalluszt növeszt/ megduzzad a növény alsó része amiből a gyökér ki tud fejlődni/ és ebből hajt ki a győkér. Gyökerezés után leültetem, dugok mellé pletykát, hogy beinditsa a föld mükődését.Mindig rakok rá dunsztos üveget, hogy a hajtás párában legyen. Egy idő után, lassan szoktatom a szoba levegőjéhez, levéve róla az üveget egy kis időre, majd mind később rakom vissza rá. Az általam szaporított növényre, mindig büszke vagyok és nehezen válok meg tőle. 

A kerti növényeket, tujákat,fenyőket ugyan így üveg alatt  szoktam szaporítani. Tavasszal lehasítom az oldalhajtást, bedugom a földbe, rá egy üveget, persze félárnyékba teszem, majd a következő év fagyok utáni időben  leveszem róla.Ha máshová szántam akkor kiültetem oda ahová tervesztem, aztán csak figyelni kell a fejlődését és gyönyörködni benne. Tavasz után  a beért ágakat csak július-augusztusban szabad lehasítani.A beérett ágak azt jelentik,hogy tavasszal kihajtanak az ágak és ezek július- augusztusra érnek be. A legjobb időszak, július második hete és augusztus harmadik hete a pontos időpont.

Én nem szoktam  kidobni a lehullott leveleket, összegerebjézem 

 és inkább ráhuzom a virágágyásokra. Az ágyáson maradt levelek védik a hagymás nővényeket a téli fagytól. Főleg a nemesített tulipánok érzékenyek a téli fagyra, de a ráhúzott lomb védelmet nyújt a számukra, és mikor tavasszal kihajt, csak győnyőrködhetünk 

benne.

Tavaszra ami megmarad a levelekből, természetesen  lehúzom  lombseprűvel és ráteszem a komposzthalomra. 

 A tojás héját sem szoktam kidobni. Hagyom jól megszáradni, majd apró darabokra töröm és kiszórom a fák alá.Ugyanis volt egy almafa amelynek a gyömölcse mindig barnafoltos volt. Utána néztem és kiderült,hogy mészhiány lépett fel. Gondoltam egy merészet és a tojás héját nagyon apróra összetörve, odaszórtam a fa alá. Bevált, mert abban az évben nagyon szép gyümölcsöt hozott. Azóta minden tavasszal szórok összetört tojáshéjat a fák alá, ezzel megelőzőm, hogy ne legyenek barna foltok a gyümölcsön. De szórok a levendula,rozmaring,kakukkfű, citromfű, kankalin alá is.  

Egy jótanács: Ha veszel üzletben cserepes, kertbe ültethető virágot, a gyökérzeten lévő tözeget szedd le, vagy a gyökérzetet szedd szét és hajlitsd kétoldalra és csak ezután ültesd el. A kertészeknek a legolcsóbb ültető közege a tözeg. De nem árulják el, hogyha egyszer ez a közeg kiszárad, többé nem veszi fel a vízet, tehát a növényed elpusztul.  Ugyan ez van a rózsáknál is, ha nem szeded le róla a fürészporos tözeg darabokat, rettentő lassan fog neked megéledni. De, ha leszeded és jó vizesen belerakod a gödörbe a rózsákat, még azon az éven nagyon szépen fog neked hajtani. A fürészporos közeget belerakhatod a földjébe, de össze kell keverni az ültető gödör földjével. Ha csak egy kicsit is megfogadod amit ide leírtam, szép virágok vesznek majd körül.

 

    Köszönöm, hogy írásomat elolvastad.

A természet nagyon szép és nagyon változatos, egyszóval sokféle.

 Aki a természetet, virágokat és az állatokat szereti, rossz ember nem lehet.

 
óra
 
Számláló
Indulás: 2007-03-17
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Naptár
2018. Április
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt